Εισαγωγή

Τρία χιλιόμετρα Ν.Α. από το χωριό Βουρνικά σ' ένα γαλήνιο και καταπράσινο τοπίο στη θέση Ροδάκι, βρίσκεται η Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννου Θεολόγου η οποία ανήκει στο παραπάνω χωριό. Η περιοχή έχει καταπληκτική θέα απ' όπου φαίνονται τα γύρω χωριά, ο Βουρνικάς, η Βασιλική, το Μαραντοχώρι, η Κοντάραινα, ο Σύβρος, ο Άγιος Ηλίας, ο Άγιος Πέτρος, ο ανεμόμυλος, ο όρμος Σκίδι, και οι καταπράσινες κορυφές των γύρω λόφων και βουνών. Γύρω από την Ιερά Μονή υπάρχουν πλατώματα και δεσπόζουν υπεραιωνόβιες βαλανιδιές οι οποίες προσδίδουν μια ξεχωριστή μαγεία στο τοπίο.

 

Το Καθολικό της μονής είναι κτισμένο το 1654 πάνω στο δάπεδο μεγάλου Δωρικού Ναού αφιερωμένου πιθανότατα στη Θεά της γονιμότητας Δήμητρα. Η παράδοση αυτή είναι ζωντανή μέχρι σήμερα. Πολλοί πιστοί έρχονται στον Άγιο προκειμένου να αποκτήσουν την ευλογία του, δηλαδή αρσενικό τέκνο. Η Μονή υπήρξε ζωντανό κέντρο ορθοδοξίας, οικονομικής, πολιτιστικής και πνευματικής προσφοράς.

Σήμερα γίνεται προσπάθεια από τον Σύλλογο Βουρνικιωτών ο Αϊ Γιάννης στο Ροδάκι ολικής αποκατάστασης της Ιεράς Μονής. Ήδη οι εργασίες του καθολικού περατώθηκαν και σειρά έχουν οι γύρω χώροι. Ο δρόμος μέχρι την Ιερά Μονή είναι ασφαλτοστρωμένος και υπάρχει ελεύθερος χώρος για πάρκινγκ.

Στην Ιερά Μονή γίνονται ετησίως οι παρακάτω ακολουθίες – εκδηλώσεις.

  • Στις 8 Μαΐου γίνεται Πανήγυρις του Αγίου Ιωάννου Θεολόγου Πολιούχου του χωριού Βουρνικά.
  • Στις 26 Σεπτεμβρίου γιορτάζεται η μετάσταση του Αγίου.
  • Την Κυριακή πριν την Κοίμηση της Θεοτόκου γίνεται πανηγυρική Θεία Λειτουργία με αρτοκλασία και λαϊκό γλέντι έξω απ' το προαύλιο της Ιεράς Μονής, προσφέρεται δωρεάν φαγητό νηστίσιμο και χορός από παραδοσιακή ορχήστρα.
  • Λίγες ημέρες πριν γίνεται Ιερά Αγρυπνία
  • Την Μεγάλη Εβδομάδα υπάρχει πλήρες πρόγραμμα Ιερών Ακολουθιών. (Μοναδική Εμπειρία μέσα στο Ιδιαίτερης Φυσικής Ομορφιάς Τοπίο στο οποίο βρίσκεται η Ιερά Μονή).

Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 6974531615